Förkultivera frön

Produktkoden: 00-04 0,00€
Antal: st

Produkt info:


För växter som behöver en lång växtsäsong rekomenderas förkultivering under kontrollerade förhållanden. Växterna gror säkrare och jämnare och går inte till spillo. Förkultivering kan göras inne på fönsterbrädet, i växthus eller ute i låda på sommaren.

Såjord
Till frösådd används såjord, kaktusjord eller torvbriketter, de är rena, luftiga och har lite näring. Senare skolas plantorna i vanlig planteringsjord. Som såkärl passar blomkrukor, lådor eller miniatyrväxthus. I botten på kärlet måste det finnas hål så att överflödigt vatten kan rinna ut.

Så tillräkligt glest
Myllan vattnas väl och ytan jämnas ut. Fröna kan sås i rader eller som bredsådd, eller en och en i krukor eller torvbriketter. Fröna täcks ofta tunnt med sand eller mylla. Det är bra att använda plast eller en glasskiva som lock till sådden för att hålla sådden fuktig. Vatten som samlas på locket tas bort nu och då. Man kan även lägga kärlet i en plastpåse som stängs och förses med lufthål.

Bevattning
Sådden vattnas vid behov. En jämn fuktighet är väldigt viktigt, om sådden en gång får torka är den oftast förstörd. Om man vattnar för mycket kan fröna ruttna, eller plantorna dö.

Temperatur
Det är viktigt att sådden har rätt temperatur för att fröna ska gro, oftast omkring 20 grader. När fröna väl har grott minskas värmen och locket tas stegvis bort.

Belysning
Plantlådorna hålls på en ljus plats, men inte i direkt solljus. Det är viktigt att plantorna får tillräkligt med ljus efter att de grott. Tilläggsbelysning som växtlampor är att föredra.

Skolning
När plantorna är tillräkligt stora att hanteras så skolas de, dvs. flyttas glesare så att de får plats att växa och bli stadiga. Plantorna kan skolas i små krukor eller t.ex. med 5 cm mellanrum i lådor. Vid behov kan plantorna skolas en gång till i större krukor. Långsamt och ojämnt groende plantor skolas en och en an efter vad de gror.

Härdande och utplantering
När risken för frost är över kan plantorna planteras ut. Före utplantering ska plantorna härdas, dvs. sakta vänja sig vid uteluften. Detta görs genom att under några dagars tid låta dem vara ute under dagen på en plats skyddad från sol och vind. Glöm inte att ta in plantorna till natten.
Det lönar sig att välja en molnig och vindstilla dag för planteringen, eller plantera på kvällen. Sol och vind kan lätt torka ut de nyplanterade plantorna.
Mångåriga växter kan även planteras ute i kruka över sommaren och planteras ut på växtplatsen på hösten.

Rätt såtid
Ettåriga förkultiverade växter
Växternas förkultivering ska påbörjas i rätt tid. För tidigt sådda plantor blir lätt gängliga och för stora, de har då svårt att anpassa sig till uteförhållandena. Dessutom tar utrymmet på fönsterbrädet lätt slut. Om man sår för sent blir blomningen eller skörden försenad. Oftast kan man ändå för hemmaodlare rekomendera en senare sådd. Såtiden varierar också beroende på var i Finland man bor och om man har tillgång till växthus eller ej
De flesta prydnadsväxter kan planteras ut först när risken för frost är över, bland grönsakerna tå kålar och lökar aningen kyla.

Olika växters odlingstider
Prydnadsväxter
11-12 veckor: Lobelia, Viola, Petunia, Nicotiana
8-10 veckor: Impatiens, Antirrhinum, Tagetes, Gazania, Zinnia, Phlox, Nemesia, Rudbeckia
3-4 veckor: Tropaeolum, Lathyrus, Ipomoea


Grönsaker
9-13 veckor: selleri, purjo, paprika, jättelök
8-10 veckor: tomat, ananaskörsbär
4-5 veckor: kål
3-4 veckor: majs, sallat
2-3 veckor squash, pumpor, gurka


Rumsväxter
Rumsväxter kan sås nästa vilken tid på året som helst. Oftast är ändå våren den bästa såtiden. Fröna sås inne i lådor eller var för sig i krukor.


Mångåriga växter
De flesta mångåriga växter, perenner, blommar året efter sådd, endel blommar redan samma år vid tidig sådd. Perenner sås oftast i mars-juli. Fröna sås inne på våren eller ute i lådor på sommaren. Perenner som behöver köldbehandling sås i oktober-februari.


Det finns inga recensioner för tillfället.

Skriv en recension