Kukkasipulit

Tässä tuoteryhmässä ei ole tällä hetkellä tuotteita.

Laaja valikoima laadukkaita kukkasipuleita!

Kevään mukulat tulevat myyntiin helmikuun lopussa.

Tilaa laadukkaat kukkasipulit verkkokaupastamme. Laajasta valikoimastamme löytyvät sekä syksyn että kevään sipulikukat.

Valikoimastamme löydät kevään sipuleista esimerkiksi daalioita, miekkaliljoja ja begonioita. Istuta ne ruukkuihin keväällä ja nauti niiden kukkaloistosta koko kesä. Syksyllä voit istuttaa tulppaanisipuleita, sinililjoja, keltanarsisseja tai vaikkapa lumikelloja, joista pääset nauttimaan seuraavana keväänä.

Kukkasipulit – istuta ajoissa

Keväällä kukkivia sipulikasveja voi istuttaa syyskuusta joulukuuhun. Keväisin on mukava saada jälleen väriä pihalle, terassille tai parvekkeelle. Varhaiset sipulikasvit kukkivat runsaina pian talven mentyä. Lumikellot, krookukset, narsissit, tulppaanit ja hyasintit tuovat väri-iloa pihalle, parvekkeelle tai terassille jo varhain keväällä. Sipulikasvien kukinta-ajat vaihtelevat lajeittain. Kun valitset lajit huolella, pääset nauttimaan kukinnasta jo aikaisin keväällä.

Ensimmäisinä kukkivat talventähdet (Eranthis) ja lumikellot, kevään perinteiset sanansaattajat. Niitä seuraavat krookukset, kevättähdet (Chionodoxa), narsissit, ensimmäiset varhaiset tulppaanit ja näyttävät keisarinpikarililjat (Fritillaria). Koristelaukat kukkivat toukokuun puolivälistä pitkälle heinäkuuhun. Valitsemalla erilaisia lajeja voit nauttia värikkäästä kukkaloistosta jopa puolen vuoden ajan.

Perustietoa kukkasipulien istutuksesta

Istuttaminen: Möyhennä maata ennen sipulien istutusta. Voit sekoittaa joukkoon kompostia. Kaiva kuoppa ja aseta isot sipulit kuoppaan pystyyn. Pienet sipulit voi sirotella maahan.

Istutusaika: Keväällä kukkivien lajien sipuleita voi istuttaa syyskuusta joulukuuhun. Pyri kuitenkin istuttamaan sipulit ennen pakkasia.

Istutussyvyys: Yleinen ohje on, että istutussyvyyden tulee olla kaksi kertaa sipulin korkeus. Suurille kukkasipuleille, kuten narsisseille, tulppaaneille ja hyasinteille sopiva syvyys on noin 10–20 senttimetriä. Pienet sipulit, kuten lumikellot ja krookukset, istutetaan noin 5–10 senttimetrin syvyyteen.

Istutusväli: Suurille kukkasipuleille täytyy jättää enemmän väliä kuin pienille. Jätä suurten sipulien väliin noin 12 senttimetriä tilaa ja pienten sipulien väliin 5–7 senttimetriä. Istutusväli eli sipulien määrä neliömetriä kohden riippuu myös halutusta vaikutelmasta. Jos tavoittelet luonnollista vaikutelmaa, vaihtele etäisyyksiä ja istuta jokin sipuli myös kauemmas, erilleen muista. Jos taas haluat tasaisen kukkamaton, istuta sipulit säännöllisin välein.

Maan laatu ja ojitus: Hiekkamaa johtaa sadeveden melko helposti pois. Savi puolestaan pysyy pitkään kosteana. Kukkasipulit eivät pidä märästä maasta. Jos maaperä on savista, varmista, että vesi pääsee valumaan pois. Saat savimaan ilmavammaksi lisäämällä sen joukkoon hiekkaa tai kompostia. Voit myös ripotella istutuskuoppaan hienoa soraa ennen kukkasipulien istuttamista.

Vesi ja pakkanen: Kastele kukkasipulit välittömästi istutuksen jälkeen. Näin ne ryhtyvät heti kehittämään juuria. Mitä nopeammin juuret muodostuvat, sitä paremmin sipuli kestää kylmää ja pakkasta.

Kukkasipulit kukkalaatikoissa ja kukkaruukuissa

Terassista ja parvekkeesta on tullut yhä enemmän olohuoneen jatkeita. Kesällä näkymää värittävät perennat ja yksivuotiset kukat ruukuissa ja kukkalaatikoissa, ja keväällä väriä antavat sipulikukat.

Kukkasipulien istuttaminen laatikkoihin ja ruukkuihin on helppoa. Valitse riittävän suuri ruukku tai laatikko, jossa on pohjareikä. Peitä pohjareikä muutamalla ruukunpalalla ja kevytsoralla. Näin liika vesi pääsee helposti valumaan pois. Kaada ruukkuun tai laatikkoon sitten sen verran ruukkumultaa, että sipulit voidaan istuttaa sopivaan syvyyteen. Aseta sipulit astiaan ja lisää multaa melkein reunaan asti. Ruukuissa ja laatikoissa kukkasipulit saavat olla tiheämmässä kuin avomaalla. Lopputulos on silloin kauniimpi. Voit luoda luonnollisen, elävän vaikutelman myös yhdistelemällä erikorkuisia kasveja.

Vinkkejä kukkasipulien kasvatukseen

Kukkasipulit ovat talvenkestäviä, mutta älä istuta niitä aivan ruukun reunaan, sillä siellä pakkanen vaikuttaa voimakkaimmin. Kovalla pakkasella voit suojata ruukut esimerkiksi kietomalla ne kuplamuoviin. Voit myös siirtää ruukut väliaikaisesti tilaan, jonka lämpötila on korkeintaan 13 <C.

Saviruukut voivat särkyä pakkasella, koska multa laajenee jäätyessään. Voit estää särkymisen istuttamalla kukkasipulit muoviruukkuun, joka puolestaan asetetaan saviruukkuun. Muista tällöinkin huolehtia siitä, että vesi pääsee esteettä valumaan pois ruukusta. Kovalla pakkasella voit täyttää muovi- ja saviruukun välisen raon eristävällä materiaalilla.

Sekä avomaalla että laatikoissa ja ruukuissa voi käyttää niin sanottua kerrosvoileipä- tai lasagnemenetelmää eli istuttaa kukkasipulit kerroksiin. Alimmaiseksi istutetaan viimeisenä kukkivat lajit, kuten tulppaanit. Krookukset, helmililjat ja muut varhain kukkivat lajit istutaan niiden yläpuolelle. Kukkasipuleita voi ongelmitta istuttaa päällekkäin. Tällöin ne kukkivat peräjälkeen samassa paikassa ja voit nauttia viikkojen ajan ruukun tai laatikon kukkaloistosta.

Monet kukkasipulit voi jättää kukinnan jälkeen maahan. Lehtiä ei tule poistaa vaan niiden on annettava kuihtua itsestään. Seuraavana vuonna sipulit kukkivat jälleen runsaasti. Edellytyksenä on kuitenkin riittävä lannoitus. Anna sipulikasveille orgaanista tai keinolannoitetta siinä vaiheessa, kun versot nousevat maan pinnalle, ja toisen kerran heti kukinnan jälkeen.