Kylmäkäsittely

Tuotekoodi: 00-06 0,00€
Määrä: kpl

Tuotekuvaus:


Kylmäkäsittely (stratifiointi)
Joidenkin kasvien siemenillä on lepokausi joka täytyy katkaista, ennen kuin siemen itää. Useille monivuotisille kasveille kylmäkäsittely on eduksi, harvoille haitaksi. Vaadittu kylmä ja kostea kausi voidaan saavuttaa ulkokäsittelyllä tai keinotekoisesti.

Kylmäkäsittely ulkona
Kun kylmäkäsittely suoritetaan ulkona, siemenet kylvetään tavallisen tapaan astiaan, joka peitetään ja asetetaan ulos suojaisaan paikkaan (tai kylmään kasvihuoneeseen tai lavaan). Kylvöaika loka- helmikuu. Huolehditaan siitä ettei multa pääse kuivumaan kokonaan. Keväällä kylvölaatikot voi nostaa ikkunanlaudalle tai kasvihuoneeseen. Sitä mukaa kun siemenet itävät, ne koulitaan tavalliseen tapaan.

Kylmäkäsittely jääkaapissa
Kylmäkäsittely voidaan myös tehdä siten että kylvös asetetaan jääkaappiin vaadituksi ajaksi. Isot siemenet voidaan muovipussissa sekoittaa pieneen määrään kosteaa hiekkaa tai multaa ja kylvää vasta kylmäkäsittelyn jälkeen.

Joskus tarvitaan vuorotellen jaksoja lämpimässä (20C) ja kylmässä. Hyvin hitaasti itävät siemenet (esim. jouluruusu, useat liljat) on ehkä paras kylvää maahan suojattuun paikkaan ja antaa niiden olla maassa kunnes ne itävät (jopa 1-2 vuotta).

Muu kylvös joka ei ole itänyt n. 8 viikossa kylmäkäsitellään n.4 viikkoa tai jätetään kokonaan talveksi ulos. Ei siis kannata luovuttaa liian aikaisin, joskus siemenen herääminen voi kestää kauan, ja vaatia jaksoja eri lämpötiloissa.


Tällä hetkellä ei löydy tuotearvioita.

Kirjoita arvio