Tomaatin kasvatus siemenestä

Tuotekoodi: 00-09 0,00€
Määrä: kpl

Tuotekuvaus:


Maaliskuun puolivälistä alkaen luonnonvaloa on riittävästi taimien esikasvatukseen ja on aika kylvää tomaatti.

Kasvihuoneessa kasvatettavat tomaatit kylvetään yleensä maaliskuussa ja avomaatomaatit yleensä huhtikuussa. Liian aikaisin kylvetyt taimet venyvät pitkiksi ja honteloiksi. Tomaatille sopiva taimikasvatusaika sisällä on noin kahdeksan viikkoa, sen jälkeen taimet pitäisi saada istutettua oikealle kasvupaikalleen. Liian pitkä taimikasvatusaika saa taimet venymään honteloiksi. 

Tomaatin voi kylvää pieniin ruukkuihin tai hajakylvönä (useita siemeniä samaan purkkiin) isompaan purkkiin. Tomaatti itää kohtalaisen helposti, mutta lämpö nopeuttaa tomaatinkin itämistä. Tomaattien esikasvatuksessa kannattaa käyttää laadukasta multaa. 
Kastele multa ennen kylvöä, näin kylvöksen kasteluun riittää sumutus. Jos kastelet vasta kylvön jälkeen, voivat siemenet lähteä liikkeelle veden mukana. Ripottele siemenet mullan pintaan, peittele seulotulla mullalla ja viimeistele pinta ohuella hiekka kerroksella. Peittele kylvös rei’itetyllä muovikalvolla itämisen ajaksi.

Tomaatti itää nopeasti ja tästä syystä purkit on hyvä sijoittaa heti valoisaan paikkaan tai laittaa kasvivalon kylvösten päälle. Kun tomaatti on aukaissut ensimmäiset varsinaiset lehdet sirkkalehtien päälle, ja kylvö on tehty hajakylvönä, on aika koulia tomaatti eteenpäin. Irrota taimirypäs alustasta ja erottele taimet varovasti toisistaan. Tartu tainta aina lehdestä, varo taittamasta vartta. Ruukku ei vielä tarvitse olla kovin iso. Istutus tehdään mahdollisimman syvään, siten että sirkkalehdet jäävät juuri mullan pinnalle.  Tomaatti kasvattaa juuria mullan alle jääneeseen varrenosaan.  Samalla tomaatti siiretään viileämpään (18-20°C), koska tomaatti kasvattaa lämpimässä herkästi vain pitkää vartta. Viileämpi lämpötila tekee taimesta vahvemman ja kestävämmän, mikä antaa myöhemmin paremman sadon!

Lisää ruukutuksen yhteydessä kestolannoite. Kestolannoitteesta riittää ravinteita koko taimikasvatusajaksi ja voit kastella taimia pelkällä vedellä.  

Karaise taimia ennen istutusta varsinaiselle kasvupaikalle. Vie taimia lämpiminä päivinä ulos. Suojaa ne tuulelta ja auringolta kasvuharsolla. Muista ottaa taimet sisään yöksi. Siirrä tomaatit kasvihuoneeseen tai parvekkeelle hallan mentyä. Jos taimi on venähtänyt pitkäksi, voidaan sen juuripaakku istuttaa myös J-mallisesti kyljelleen, jolloin pituutta saadaan hieman lyhyemmäksi.

Runkotomaatti tekee varkaita (lehtihankaan tuleva toinen oksa) herkästi ja varkaat tulee poistaa mahdollisemman ajoissa. Pensastomaatilta ei taas poisteta varkaita, koska hedelmät kehittyvät osittain myös varkaisiin. Poistettu varas voi myös juurtua vedessä ja istuttaa.

Tomaatti vaatii paljon lannoitusta ja vettä.

Onnea tomaatinkasvatukseen!Tällä hetkellä ei löydy tuotearvioita.

Kirjoita arvio