Odla tomater från frö

Produktkoden: 00-09 0,00€
Antal: st

Produkt info:


När vi når fram till halva mars månad så börjar naturljuset vara så starkt att det räcker till plantornas förkultivering och det är dags att så tomater.

Tomater som odlas i växthus sås oftast i mars och frilandstomater oftast i april. För tidigt sådda plantor blir lätt för långa och gängliga. ca 8 veckor är en passlig tid för förkultivering för tomater, efter det behöver plantorna planteras på växtplatsen. Om förkultiveringen pågår för länge blir de gängliga.

Tomater kan sås i små krukor eller som bredsådd (flera frön i samma burk) i en större burk. Tomaten gror ganska lätt, men värme påskyndar groningstiden. När man förkultiverar tomater lönar det sig att använda jord av bra kvalitet. Vattna jorden före sådden, då räcker det att spraya sådden. Om du vattnar först efter sådd så finns det risk att fröna flyter omkring. Sprid ut fröna på jordytan, täck med fin jord och avsluta med ett tunnt lager sand. Täck sådden men en plastfilm med hål tills fröna gror.

Tomater gror snabbt och därför är det bäst att genast placera burkarna på en ljus plats eller placera växtbelysning ovanför dem. När tomaten har öppnat sina egentliga blad, andra bladparet, och sådden är gjord som bredsådd, så är det dags att skola tomaterna. Ta loss en jordklump med plantor från underlaget och separera försiktigt plantorna från varandra. Ta alltid i bladet, var försiktig med att bryta stjälken. Krukan behöver inte ännu vara så stor.Plantan planteras så djupt som möjligt, så att bladen blir ovanför jordytan. Tomaten lagar rötter längs med hela stammen under jordytan. Samtidigt flyttas tomaterna svalare (18-20°C), i för varmt temperatur ränner stjälken lätt iväg. Svalare temperatur gör plantan starkare och tåligare, vilket senare ger en bättre skörd!

I samband med krukningen kan man lägga med långtidsverkande gödsel. Då räcker näringen genom hela växtsäsongen och du kan vattna med bara vatten.

Vänj plantorna vid utetemperatur före de planteras på växtplatsen. För dem ut under varma dagar. Skydda dem från sol och vind med en fiberduk. Kom ihåg att ta in plantorna till natten. Flytta tomaterna till växthuset eller balkongen när risken för frost är förbi. Om plantan har rännt iväg, så kan dens jordklump planteras i J-form på sida så blir plantan lite lägre.

Stamtomater producerar lätt tjuvar (en extra gren som kommer ut i grenvecket) och dessa tjuvar ska tas bort så fort som möjligt. På busktomater tas inte tjuvarna bort, för frukterna produceras delvis också på tjuvarna.
En borttagen tjuv kan också rotas i vatten och planteras.

Tomater behöver mycket näring och vatten.

Lycka till med tomatodlingen!


Det finns inga recensioner för tillfället.

Skriv en recension