viitavaahtera

ACER barbinerve
Tuotekoodi: M51 3,50€
Määrä: kpl

Tuotekuvaus:

Korkeus: 3-4mcm
Määrä: 8 siementä

Viitavaahtera on yksi Mustilan lukuisista pensasmaisista vaahteroista. Kasvutavaltaan se muistuttaa kotimaisista kasveistamme eniten pähkinäpensasta (Corylus avellana). Vaaleanvihreät rungot kasvavat vieri vieressä ensin suoraan ylös ja sitten kaareutuen pyöreäksi latvukseksi. Oksien kärkiosat rusottavat talvisaikaan, ja varhain keväällä niihin puhkeaa siro lehdistö, jonka värisävy säilyy heleänvihreänä koko kasvukauden.

Muista pensasmaisista vaahteroista viitavaahteran erottaa helposti, jos tutkii lehtien alapintoja, sillä viitavaahteralla säilyy suonihankoja pitkin kulkeva harva karvoitus koko kasvukauden. Tieteellinen nimi tarkoittaakin "partasuoninen". Karvoitusta on keväällä myös uusissa versoissa ja lehtien yläpinnoilla, mutta se irtoaa yleensä kesän sateissa.

Viitavaahtera valmistautuu Itä-Aasian puuvartisille kasveille tyypilliseen tapaan jo varhain syksyllä talven tuloon. Pensas saa ensimmäisten joukossa kauniin, kermankeltaisen tai toisinaan oranssin ruskan ja on jo lehdetön siinä vaiheessa, kun puutarhat muut puut ja pensaat alkavat värittyä. Useiden vaahteroiden tapaan viihtyy viitavaahterakin parhaiten suojapuuston alla puolivarjoisassa ja tuoreena säilyvässä kasvupaikassa, mutta Mustilan kokemusten perusteella se näyttää menestyvän hyvin myös lehtomaisessa kangasmetsässä.

Vyöhykkeet I–III–?. Menestymisen pohjoisraja selvittämättä.

Kylvöohjeet: Acer barbinerve Viitavaahtera  Li=liotus 1-2 vrk   KK=kylmäkäsittely:  90-120 vrk

Li=liotus: Ennen kylvöä tai käsittelyä on varastosiemeniä pääsääntöisesti syytä liottaa 20-asteisessa vedessä 1 vuorokausi. Mikäli liotusaika on tätä pidempi, on vettä vaihdettava vähintään kerran päivässä. Poikkeuksen muodostavat pienet, pehmeäkuoriset siemenet, jotka kostuvat riittävästi jouduttuaan kylvöalustan kanssa välittömään yhteyteen. Ylenmääräinen liotus saattaa rikkoa siemenet
KK=kylmäkäsittely: Siemeniä säilytetään kosteassa ilmavassa väliaineessa 0–4 °C:ssa mainitun mittaisen ajan vuorokausia. Useimmissa tapauksissa paras menetelmä on kylvää talven alle ulos suojaisaan paikkaan, jolloin luonto huolehtii käsittelystä. Isot ja mehevät siemenet on kuitenkin ulos kylvettäessä suojattava jäätymiseltä paksulla lumella ja havuilla. Siemeniä ei saa pakastaa. Mahdollinen lämpökäsittely tehdään aina ennen kylmäkäsittelyä.Tällä hetkellä ei löydy tuotearvioita.

Kirjoita arvio