Perustietoa siementen kasvatuksesta
Tuotekoodi: 00-13 0,00€Tuotekuvaus:
Perustietoa siementen kasvatuksesta
Siemenet ovat eläviä, mutta vain oikealla käsittelyllä ne itävät ja kasvavat. Jos sinulla on jo monen vuoden kokemus kevään kylvötöistä, pärjäät varmasti siemenpussien lyhyillä ohjeilla. Jos olet vasta-alkaja kannattaa sinun perehtyä aluksi asiaan hieman tarkemmin, jotta pääsisit täysin nauttimaan työsi tuloksesta, kesän kukista ja herkullisista vihanneksista.
Kesäkukkien siemenet kylvetään keväällä ja suuri osa kukkien siemenistä voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle. Osa vaatii esikasvatuksen ja esikasvattamalla aikaistat myös kukinnan. Esikasvatus tapahtuu samalla tavalla kesäkukkien siemenille, perennojen siemenille ja hyötykasvien siemenille. Kylvä siemenet sopivaan astiaan ja pidä ne lämpimässä paikassa kosteana kunnes ne itävät. Siirrä ne tämän jälkeen vähän viileämpään paikkaan ja muista tarvittava lisävalo.
Taimien esikasvatus valvotuissa olosuhteissa on usein suositeltavin menetelmä kun kyseessä on pitkän kasvukauden vaativat yksivuotiset kukat tai perennat. Itäminen on tasaisempaa ja varmempaa eikä siemeniä mene hukkaan. Esikasvatus voidaan tehdä sisällä ikkunalaudalla, kasvihuoneessa, kasvulavassa tai kesällä ulkona laatikossa.
Siemenkylvöihin käytetään erityistä kylvömultaa tai kaktusmultaa, jotka ovat hyvin puhtaita, läpäiseviä ja ravinneköyhiä. Myöhemmin taimet koulitaan tavalliseen istutusmultaan. Kylvöastiaksi käy kukkaruukku, laatikko tai pienoiskasvihuone. Astian pohjassa on oltava reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois. Kylvä riittävän harvaan. Multa kastellaan hyvin, ja pinta tasoitetaan. Siemenet voidaan kylvää riveihin tai hajakylvönä (tai yksitellen pikkuruukkuihin). Siemenet peitetään yleensä ohuesti hiekalla tai mullalla. Astian kanneksi on hyvä laittaa muovia tai lasilevy. Kanteen tiivistyvä vesi poistetaan aika ajoin. Astian voi myös laittaa muovipussiin joka suljetaan ja johon tehdään ilmareikiä.
Kylvöstä kastellaan tarvittaessa. Tasainen kosteus on hyvin tärkeää, kerrankin kuivunut kylvös voi olla täysin pilalla. Jos taas kastellaan liikaa, siemenet voivat mädäntyä, tai taimet kuolla. Myös oikeasta lämpötilasta huolehditaan (yleensä n.20 astetta), jolloin tasainen lämpö on yleensä itämisen aikana tärkeää. Kun siemenet ovat itäneet, lämpötilaa vähennetään ja kansi poistetaan vähitellen.
Taimilaatikoita pidetään valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa. Itämisen jälkeen on tärkeää, että valoa on riittävästi. Kun taimet ovat tarpeeksi suuria käsiteltäviksi ne koulitaan, ts. siirretään väljempään, jotta ne saavat kasvutilaa ja voivat kasvaa tukeviksi. Taimet voidaan koulia erillisiin pikkuruukkuihin tai esimerkiksi viiden sentin välein laatikkoon. Tarpeen mukaan taimet voidaan koulia vielä toisen kerran suurempiin ruukkuihin. Hitaasti ja epätasaisesti itävät siemenet koulitaan yksitellen sitä mukaa kun ovat itäneet.
Kun hallanvaara on ohi, taimet voidaan istuttaa ulos. Monivuotiset kasvit voidaan myös kasvattaa kesän ruukuissa, ja istuttaa syksyllä kasvupaikalle. Ennen ulos istuttamista sisällä kasvatettuja taimia tulee karaista, toisin sanoen ne totutetaan vähitellen ulkoilmaan, pitämällä niitä muutaman vuorokauden ajan vain päivisin ulkona.
Lajikohtaista perustietoa ja vinkkejä
Petunian siemenet ovat niin pieniä, että ne ovat usein pilleröityjä, ja pakattuna muoviputkiin, jotta niiden käsittely olisi helpompaa. Petunian siemenet kannattaa kylvää ajoissa, koska niillä on pitkä kasvukausi.
Samettikukkien siemenet itävät erittäin hyvin ja ovat helppoja käsitellä. Tilaamalla samettikukkien siemenet netistä, saat valita laajasta valikoimasta mieluisimman lajikkeen.
Auringonkukkien siemenet ovat myös helppoja käsitellä ja itävyysprosentti on korkea. Auringonkukkien siemenet voi kylvää suoraan kasvupaikalle tai esikasvattaa, jos haluat aikaistaa kukintaa.
Perennojen siemenet voi kylvää keväällä, kesällä tai syksyllä. Jotkut perennat vaativat kylmäkäsittelyn. Perennojen siemenet voi kylmäkäsitellä joko jääkaapissa tai talven yli ulkona, kylvettynä sopivaan astiaan. Talven yli kylmäkäsittelevät perennojen siemenet eivät saa olla liian märässä mullassa, sillä silloin ne mädäntyvät helposti. Kylmäkäsittelyn pituus vaihtelee lajeittain. Joillekin perennojen siemenille riittää kaksi viikkoa, joillekin tarvitaan pitkä jopa vuoden kylmäkäsittely. Suurin osa perennojen siemenenistä ovat kuitenkin varsin helppoja kasvattaa ja aikaisin kylvettynä osa kukkii jo heti ensimmäisenä vuonna.
Suuri osa hyötykasvien siemenistä voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle. Osa hyötykasvien siemenenistä on saatavilla kylvönauhana, jolloin kylvöväli on valmiiksi sopiva.
Tomaatin siemenet ja paprikan siemenet kannattaa kylvää maaliskuussa tai viimeistään huhtikuussa, jotta ne ehtivät tuottaa satoa. Jos taimet venyvät, voit siirtää ne viileämpään paikkaan, muista kuitenkin, että ne vaativat paljon kasvivaloa. Tomaatin taimet ja paprikan taimet voi tarvittaessa koulia syvemmälle, jos ne ovat venyneet liikaa.
Herneen siemenet kylvetään suoraan kasvupaikalle tai herneen siemenet voidaan myös versottaa kasvattamalla niitä sisällä ikkunalaudalla. Versot ovat erittäin hyvänmakuisia! Herneet kannattaa tukea hyvin jo alkuvaiheessa.
Tällä hetkellä ei löydy tuotearvioita.
Kirjoita arvio