Siementen esikasvatus
Tuotekoodi: 00-04 0,00€Tuotekuvaus:
Taimien esikasvatus valvotuissa olosuhteissa on usein suositeltavin menetelmä kun kyseessä on pitkän kasvukauden vaativat yksivuotiset tai perennat. Itäminen on tasaisempaa ja varmempaa eikä siemeniä mene hukkaan. Esikasvatus voidaan tehdä sisällä ikkunanlaudalla, kasvihuoneessa, kasvulavassa tai kesällä ulkona laatikossa.
Kylvömulta
Siemenkylvöihin käytetään erityistä kylvömultaa tai kaktusmultaa, jotka ovat hyvin puhtaita, läpäiseviä ja ravinneköyhiä. Myö hemmin taimet koulitaan tavalliseen istutusmultaan. Kylvöastiaksi käy kukkaruukku, laatikko tai pienoiskasvihuone. Astian pohjassa on oltava reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois.
Kylvä riittävän harvaan
Multa kastellaan hyvin, ja pinta tasoitetaan. Siemenet voidaan kylvää riveihin tai hajakylvönä (tai yksitellen pikkuruukkuihin). Siemenet peitetään yleen sä ohuesti hiekalla tai mullalla. Astian kanneksi on hyvä laittaa muovia tai lasilevy. Kanteen tiivistyvä vesi pois tetaan aika ajoin. Astian voi myös laittaa muovipussiin joka suljetaan ja johon tehdään ilmareikiä.
Kastelu
Kylvöstä kastellaan tarvittaessa. Tasainen kosteus on hyvin tärkeää, kerrankin kuivunut kylvös voi olla täysin pilalla. Jos taas kastellaan liikaa, siemenet voivat mädäntyä, tai taimet kuolla.
Lämpötila
Myös oikeasta lämpötilasta huo lehditaan (yleensä n.20 astetta), jolloin tasainen lämpö on yleensä itämisen aikana tärkeää. Kun siemenet ovat itäneet, lämpötilaa vähennetään ja kansi poistetaan vähitellen.
Valo
Taimilaatikoita pidetään valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa. Itämisen jälkeen on tärkeää että valo on riittävää.
Kouliminen
Kun taimet ovat tarpeeksi suu ria käsiteltäviksi ne koulitaan, ts. siirretään väljempään, jotta ne saavat kasvutilaa ja voivat kasvaa tukeviksi. Taimet voidaan koulia erillisiin pikkuruukkuihin tai esim. 5 sentin välein laatikkoon. Tarpeen mukaan taimet voidaan koulia vielä toisen kerran suurempiin ruukkuihin. Hitaasti ja epätasaisesti itävät siemenet koulitaan yksitellen sitä mukaa kun ovat itäneet.
Karaiseminen ja istutus
Kun hallojen vaara on ohi, taimet voidaan istuttaa ulos. Ennen ulosistuttamista sisällä kasvatettuja
taimia tulee karaista, ts. ne totutellaan vähitellen ulkoilmaan, pitämällä niitä muutaman vuorokauden ajan vain päivisin ulkona suojassa auringolta ja tuulelta. Istutuspäiväksi kannattaa jos mahdollista valita pilvinen ja tyyni päivä, tai istuttaa illalla. Aurinko ja tuuli voivat kuivattaa vastaistutetat taimet. Monivuotiset kasvit voidaan myös kasvattaa kesän ruukuissa, ja istuttaa syksyllä kasvupaikalle.
Oikea kylvöaika
Yksivuotiset esikasvatettavat kukat:
Kasvien esikasvatus on aloitettava oikeaan aikaan. Liian aikaisin kylvetyistä taimista tulee helposti honteloita ja liian isoja, jolloin niiden on vaikeampi sopeutua olosuhteisiin ulkona. Lisäksi tilat ikkunanlaudalla loppuvat usein kesken. Jos taas kylvetään liian myöhään, sato tai kukinnan alkaminen myöhästyy. Useimmiten voidaan
kotipuutarhurille kuitenkin suositella mieluummin myöhäistä kuin aikaista kylvöä. Kylvöaika riippuu myös siitä missä päin Suomea asumme ja onko kasvihuonetta käytössä vai ei. Useimmat koristekasvit voidaan istuttaa ulos vasta hallaöiden loputtua, vihanneksista kaalit ja sipulit kestävät jonkin verran kylmää.
Eri kasvien taimiviljelyaikoja
Koristekasvit
11-12 viikkoa Lobelia, Viola, Petunia, Nicotiana
8-10 viikkoa Impatiens, Anthirrinum,Tagetes,
Gazania, Zinnia, Phlox, Nemesia, Rudbeckia,
3-4 viikkoa Tropaeolum, Lathyrus, Ipomoea
Vihannekset
9-13 viikkoa selleri, purjo, paprika, jättisipuli
8-10 viikkoatomaatti, ananaskirsikka
4-5 viikkoa kaalit, 3-4 viikkoa maissi, salaatti
2-3 viikkoa kurpitsat ja kurkut
Huonekasvit:
Huonekasvit voidaan kylvää melkein mihin vuodenaikaan tahansa. Yleensä kevät on kuitenkin paras kylvöaika. Siemenet kylvetään sisällä laatikkoon tai yksitellen omiin ruukkuihin.
Monivuotiset kasvit
Useimmat kukkivat kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa. Siemenet kylvetään keväällä sisällä, tai kesällä ulkona laatikkoon. Kylmäkäsittelyn tarvitsevat monivuotiset kasvit kylvetään loka-helmikuussa.
Tällä hetkellä ei löydy tuotearvioita.
Kirjoita arvio